Wednesday, January 5, 2011

Pertama kali

Salam Tahun 2011 buat semua yg singgah di blog ni...

Selepas 5 hari cuti2 M'sia.... hari ni kembali ke pejabat untuk meneruskan perjuangan di tempat mencari rezeki ni... Alhamdulillah atas segala nikmat dan pemberian Allah selama ni...

Actually, apply cuti for new year utk htr anak ke sekolah... tapi, rezeki pulak dapat cuti lebih atas kejayaan pasukan Bolasepak negara...  Semua tu ketentuan Allah kan...

Kali ni, nak share sikit pengalaman menghantar anak kedua masuk TABIKA... baru mencecah usia 5 tahun... Sebelum tiba harinya, memang agak risau... pasal x latih pon dia utk tido awal n bangun awal utk ke sekolah... mcmana agaknya ye... Hehehehe...

2hb Januari, 2011 malam... puas memujuk Athirah masuk tidur... X di endahkannnya, sibuk nak join adiknya tengok tv dan main... Adoyai!!! Payahla lagu ni... Esok pulak tah mcmana nak bangun ke sekolah.Around 11.00 lebih baru dia tido...  Tapi, yang x disangka2... pagi punyalah senang bangun bila kakak dia kejutkan... Mandi pun berdua kakak dia aje uruskan... Lega...

Selepas kakak dah ke sekolah, kami berdua (ngan hubby) gerak ke sekolah dia dgn adik lelakinya... (yg lagi semangat nak bersekolah, siap bawak beg dia... huhuhu).  Masuk ke kelas, memang hingar bingar dgn tangisan kanak2 yg x mo kena tinggal... hehehe... Dlm hati dah cuak ni, mcmana ngan Athirah ni... ok ke idak agaknya... jumpa dgn cikgu dan bila semua dah ok ibu pun pesan ngan Athirah.... " nnt pukul 12.00 ibu n abah dtg ambil... x nangiskan... hehehehe"... dia nampak ala2 blur tapi steady aje...So, kami jenguk2 kejap dr luar... Ok aje nampak. Alhamdulillah... Syukur...

Tapi yg lagi best... si adik yg iya2 pulak nak sekolah jgk... dah tanggal kasut crocs dia n pilih kasut sekolah yg teratur atas rak kasut... ahhhh!!! sudah la... buat tuah pulak sorang ni...  Bila janji belikan utk dia... ok ibu, tima kasih ibu jawabnya... mmg gitulah dia...

Dia menunggu depan pintu... sambil dgr cikgu panggil nama murid2... sampai giliran nama kakak dia... bukan kakak yg menyahut.... si kakak cuma senyum simpul aje, si adik yg depan pintu ni yg tunjuk... "itu thirah, itu thirah... hahahaha... kami berdua gelak aje tgk insiden tu... mcm2 la anak aku ni punya keletah...

Lbh kurang 11.45 pagi kami sampai ke kelas TABIKA utk ambil Athirah balik jam 12.00.  Saje pegi awal, bole tgk kerenah kanak2 semua... first day bersekolah la katakan... Hihihihi... sampai depan pintu, kami tgk ada dua org budak tertidur dgn lenanya... dan yg best tu, salah sorangnya Athirah la... sape lagi... Ya Allah!! Bertuah betul...  Padan la masa kat kelas asyik dok sangap aje... Disuruh tido awal x mo... gitulah jadinya... Pengalaman betul dgn anak2 aku ni...  Belum biasalah katakan...

Beza dgn kakak dia dulu, sekolah masa umur dah 6 tahun.  So, dah pandai sikit.  Ini umur baru 5 tahun plus batang tubuhnya pun kecil aje...  Tgk dia sebaya aje dgn adik lelaki dia...  Hihihi... Tomen abah tu...

Pertama kali buat Athirah, gitulah kisahnya.  Mudah2an menjadi anak yg pintar dan solehah.  Mmg nampak agak berbeza lepas bersekolah 2 hari ni..  Tunggulah kalau2 ada kisah yg best lagi mengenai mereka semua ni...

Akhir kata buat kali ni... Moga2 kehidupan kita semua bertambah ceria dan bahagia dari hari ke hari. Anak2 adalah permata hati, sayangilah mereka selalu.  Mudah2an kita berjaya memberi segala yg terbaik buat mereka.  Ameen!!!

1 comment:

Lieza said...

ngeee... seronok yer... kelakar jer..