Thursday, March 13, 2014

Spesel la sangat...

13 Mac, 2014...

* ini gambar hiasan jek, bukan lokasi sebenar ek...


Bukanlah tarikh anniversary...  tapi en. suami buat kejutan...

Dia ajak lunch, itu perkara biasa bila-bila dia x outstation.  Cuma, agak manis sebab pada mulanya ada tujuan lain yang diberitau...

Tup.. tup... dalam kereta, kita gi lunchlah katanya...  Saya kata mana sempat nak lunch dengan agenda yang dah dirancang awal tadi...

Takpe, dah siap order... tinggal nak gi makan ngan  bayar aje dah...  Eh!!  Gitu pulak.  Takpelah...  Ikut ajelah, dah dia ajak gi makan walaupun bukanlah lapar sangat pun... Rezeki jangan ditolakkan...

Tiba di tempat makan, wah... dah siap dihidang dengan menu pilihan dia dan minuman pon baru dihantar...  Amboi!!!  Bukan main lagi...  Tuan badan ni sengih ajelah...  Spesel pulak arini...  Tuah badanlah ye...

Bila ditanya, katanya saja... untuk isteri dia...  apapun boleh aje...

Hihihi...  Dalam hati ada taman maa...  Bukanlah candle light dinner bagai atau restoren mewah...  tapi, penghargaan dia yang si isteri ni turut rasa dihargai...

Simple tapi besar maknanya untuk seorang isteri...

Bukan apa, en suami kita bukanlah jenis yang romantik semua tu...

So...  walaupun lunch ni taklah segah mana... tetap bererti...

Thank you Allah, kerana kurniakan aku seorang suami yang simple, sederhana tapi menyayangi aku dan anak-anak seadanya...  Moga kebahagiaan kekal bersama kami hingga ke Jannah...  Ameen...

Syukur alhamdulillah...

Friday, March 7, 2014

Sinar 2014

Salam Jumaat semua...

Sekejap aje masa berlalu, dah masuk bulan Mac tahun 2014...  
Tapi, tahun ni nampaknya tak berapa produktiflah...  Penyakit M dah melekat...  Susah betul nak update blog ni...

Hihihi...  Takde cerita best pun yang nak di kongsi sangat, so penyakit M pon makin menjadi2lah nampaknya..  Mujurlah melanda aktiviti update blog aje, di buatnya M merata tempat, haru jadinya...

So far semuanya berjalan baik...  cuma ada perancangan yang agak besar yang belum dapat dijalankan.  Inshaallah, kalau semuanya lancar...  Mungkin  baru banyaklah cerita2 di blog ni nanti..

Harapan aku, moga2 harapan nan satu ni tercapai...  Moga Allah permudahkan segalanya buat aku dan suami...  Dan, moga usaha kami yang satu ni, membawa perubahan positif pada kami sekeluarga nanti.  Ameen..

Nanti sampai masanya, inshaallah aku kongsi ceritanya...


Wednesday, February 26, 2014

Doa buat anakku



Selamat Hari Lahir Kesayangan Ibu dan Abah..

Semoga Nabeeha jadi anak yang solehah, sihat, pintar, baik hati, disayangi semua orang. Semoga hati, tubuh dan fikiran Nabeeha selalu dalam lindungan dan petunjukNya.

Semoga Nabeeha dijauhkan dari kesusahan hati dan selalu bertemu orang-orang baik dalam hidup.  Semoga Nabeeha selalu ingat untuk mendoakan kedua orang tua, saudara, dan teman-teman Nabeeha ketika bersolat.

Semoga Nabeeha selalu menemukan kemudahan di balik kesulitan dan ingat untuk selalu memberi kemudahan pada orang lain yang dalam kesulitan.

 






Harinya dah pun berlalu sebulan yang lalu..  Tapi mood ibu menulis takde...  Terbiarlah cerita ni begitu saja...  Sambutan dengan keluarga yang biasa-biasa yang memang kami buat untuk semua anak..  Yang penting ingatan kami buat mereka semua.  Selebihnya adalah doa kami buat anak-anak permata hati kami.

Moga tahun 2014 ni membawa seribu kebahagiaan dan rahmat buat kami sekeluarga... Dan moga kami dapat membahagiakan orang lain juga...  Ameen...

Tuesday, January 21, 2014

Kisah Penyusuan Susu Ibu


 Hai rakan-rakan pembaca semua...


Apa khabar hari ni ye?  Mulakan hari kita dengan ceria...  Inshaallah semuanya akan ceria dan bahagia..

Nampaknya ini post pertama di tahun baru...  dah 21 hari rupanya...

Bukan nak menyepikan diri... cuma macam takde apa yang nak di share di sini... so, faham-fahamlah ye...  Diam lebih baik, tapi tetap mengikuti cerita-cerita di sekeliling...

Kali ni, cuma nak berkongsi rasa gembira kerana hingga ke hari ni... masih berjaya menyusukan anak kecil yang dah tak berapa nak kecil... dah berumur setahun 7 bulan...

Memang niat di pasang sedari awal mengandungkan dia...  Yelah, rezeki dia...  Yang lain dulu... dunia IT masih kurang meluas... ilmu penyusuan, penjagaan bayi masih kurang... jadi rezeki yang lain dulu taklah semewah si kecil ni...

Syukur sangat kerana masih berjaya, walaupun dalam hati dah tertanya-tanya bilalah si kecik ni nak kurangkan menyusu ni... Hahaha... teruk jugak ibu sorang ni kan...

Orang lain, berkobar-kobar nak menyusukan anak tapi tak berapa berjaya... yang kita pulak terfikir-fikir nak berhenti menyusukan bayi... tak baik betulkan...

Itulah dilema ibu bekerja...  Selagi menyusukan bayi... agak payah nak berenggang... maksud lain... nak bekursus di luar atau kerja-kerja luar memang kena lupakan atau memang kena plan betul-betul dulu. Kalau tak sendiri yang susahkan...  Hehehe...

Apa-apapun memang bersyukur sangat-sangat sebab at least ada juga impian yang terlaksana.  Rasa gembira dan syukur tu memang sukar nak digambarkan.  Hanya yang berjaya melaksanakan misi yang memahaminya... Kan???

Oklah, cukuplah celoteh kali ni.  Bukan ada perkongsian sangat, cuma berkongsi rasa kali ni..  Menzahirkan rasa syukur ke hadrat Illahi dengan anugerah yang tak semua orang dapat ni...

Sekecil-kecil anugerah pun tetap kena hargai.  Nilainya tentu berbeza buat setiap individu...  So, syukurilah apa yang kita ada... selagi kita diberi peluang menikmatinya...

Sikit atau banyak... semuanya terpulang pada kita...  Sikit pada kita mungkin banyak kebaikan pada orang lain...

So, kesimpulannya... syukurlah selalu dengan segala yang kita ada...

Ok semua... jumpa lagi di lain kali...  Moga titipan kali ni dapat memberi inspirasi buat ibu-ibu lain dan juga bakal-bakal ibu yang sedang merencana kehidupan terdekat ini.



 

 

Thursday, December 26, 2013

Tahun Baru 2014

Tanggal 26 Disember, 2013.. maknanya tinggal 5 hari lagi, diari 2014 akan dibuka...
Meninggal pergi impian 2013 dan bermulalah azam 2014 kita...

Peh!! Kejap aje masa berlalu...

Umur semakin bertambah, anak-anak juga makin membesar...

Life must go on... 

2014 ni, tak taulah apa pulak yang menanti kita...  Moga-moga semuanya yang baik-baiklah hendaknya..

Bila dikenang-kenang... 2013 walaupun bukan yang terbaik... namun tetap ada pencapaian... (ayat nak sedapkan hati)...

Takpelah... apa yang masih belum baik, perlulah diperbaiki...  Yang dah separuh jalan perlu diteruskan ke tahap yang dikehendaki...  Yang mana dah capai target, kenalah diteruskan momentumnya...  Jangan sampai merudum pulak tahun 2014 ni.

Istiqamah... itulah kata kunci yang perlu diingat selalu...  Biar kecil perubahan yang dibuat, namun kena istiqamah...  mudah-mudahan daripada yang kecil... akan berubah menjadi besar perlahan-lahan nanti...  Ameen!!

Namun, walau apapun pencapaian tahun 2013 ni... syukur aku ke hadrat Illahi dengan apa jua yang telah dikurniakan pada aku dan keluarga..  Insha allah, itulah yang terbaik untuk kami...

Moga kami terus tabah dan redha meneruskan kembara di bumi Allah ni...  Mudah-mudahan usia yang dipinjamkan pada kami digunakan dengan sebaik mungkin..  

Cukuplah Allah buatku... mudah-mudahan kami sentiasa dalam redha dan lindungan Illahi...

Sempena 2014 yang dah nak tiba... maka bercuti lama sikitlah aku... macam biasalah, meraikan anak-anak yang akan kembali ke sekolah... tambahan anak teruna akan memulakan sessi persekolahan buat pertama kali...  Moga Allah permudahkan segala urusan kami...

SELAMAT TINGGAL 2013, DAN SELAMAT BERTEMU 2014...

" Ya Allah, tambahlah bagiku REZEKI yang BANYAK lagi HALAL...  IMAN yang BENAR, KESIHATAN yang ELOK, HATI yang BERSIH dan KEJAYAAN yang BESAR...". Ameen!!!

Jumpa lagi di tahun baru nanti ye....


Friday, November 22, 2013

Didik anak cara Rasulullah s.a.w


Rasulullah saw. membahagikan cara mendidik anak kepada 3 peringkat asas iaitu

i) Sebelum usia 7 tahun,
ii) antara 7 – 14 tahun dan
iii) antara 14 – 21 tahun

Usia sebelum 7 tahun

1) Sebaik dilahirkan, Azan di telinga kanan dan Qamat di telinga kiri
2) Mandikan
3) Berikan nama yang baik
4) Jika 4 anak lelaki, ada seorang yang sama namanya dengan Nabi S.A.W
5) Buat Aqiqah
6) Menyusukan anak - paling lama 2 tahun atau 21/2 tahun
7) Hampir umur 7 tahun. ajar solat (berjemaah) – suruh anak lelaki Azan & Qamat. Tidak boleh tidur di  
    bawah satu selimut dengan adik perempuan
8) Sebelum anak tidur, cuci muka dan tangan dengan air suam & tuala (dakwah wuduk)

7-14 tahun & 14-21 tahun

1) Ajar baca Al-Quran & kenal ayat-ayat Allah serta maknanya sewaktu usia 7 tahun
2) Apabila capai usia 10 tahun, pukul jika tinggalkan solat.
3) Jangkau usia 10 tahun, asingkan tempat tidur anak lelaki dan perempuan
4) Ajar Hadis tentang amalan harian
5) Tanamkan rasa cinta kepada Nabi S.A.W
6) Ajak anak beriadah & jangan terlalu manjakan
7) Jangan bersikap kasar, tepati bila berjanji, jangan bezakan anak
8) Bersalam & cium tangan ibubapa
9) Didik beri dan jawab salam
10) Budayakan beri sedekah (misalnya, suruh anak letak duit dalam bekas pengemis di pasar malam atau di 
      tabung masjid)
11) Ajar biasakan ucap “Bismillahirahmanirahim” sebelum mulakan tugasan
12) Ajar doa-doa harian
13) Didik ucap “Terima kasih” dan “Alhamdulillah”
14) Tunjuk contoh baik layan tetamu, budaya membaca (Al-Quran terutamanya) dan rajin berusaha
15) Jika anak lakukan kesalahan, bersikap tenang & jangan cepat marah atau beri hukuman. Panggil masuk 
      bilik dan suruh ibu bersuara - jelas sebab apa salah dan bila dah terbukti salah, ayah boleh bersuara dan 
      beri hukuman ringan (misalnya, sapu sampah, cuci kenderaan, dll.)
16) Jangan biasakan anak makan-minum, ambil dan beri dengan tangan kiri
17) Ajar pelbagai adab dan petua yang baik (misalnya, wuduk sebelum tidur, cara tidur,cara buang air besar 
      dan kecil, dll.)
18) Ajar bersyukur dengan nikmat Allah S.W.T


Cara Didikan Anak Oleh Saidina Ali r.a

7 tahun pertama kelahiran anak. (awal kelahiran sampai umur 7 tahun)

- Bermainlah dengannya.
- Bermain dgn anak ketika usianya dalam lingkungan ini dapat menjalinkan hubungan anak dengan ibu bapa. 
  selain itu ketika ini minda anak2 sedang berkembang dan sedang belajar..
- sebab itu kita boleh lihat apa yg dilakukan oleh ibu dan bapanya akan perhatikan dan ditiru oleh anak2.

7 tahun kedua selepas kelahiran ( 7 hingga 13 tahun)

- disiplinkan Anak2
- Sbb itu Nabi bersabda : "Dan ajarkan Anak-anak kamu bersolat ketika umurnya 7 tujuh tahun dan 
   pukullah mereka jika mereka tidak mahu menunaikan solat pada ketika umur mereka 10 tahun".
- Pada ketika ini minda anak-anak sedang belajar buruk dan baik..berkembang dan perlu dipimpin.
- Sebab itu kita dapat lihat kanak-kanak ketika ini boleh meluruskan barisan dan berdiri tegak bila 
   menyanyikan lagu negaraku. kerana dia telah di disiplinkan oleh guru-gurunya..
- Ketika ini ibubapa boleh mengendalikan mereka kerana mereka masih dibawah pengaruh ibubapa.
- bak kata pepatah "Lentur buluh biarlah dari rebungnya".

7 tahun ketiga selepas kelahiran ( 13 hingga 19 tahun)

- Berkawanlah dengan mereka.
- Ketika ini pengaruh rakan sebaya adalah ancaman utama.
- pendekatan psykologi harus digunakan oleh ibubapa.
- ketika ini mental mereka akan berubah serta perubahan fizikal nampak ketara. dikala ini mereka sedang 
   tercari-cari identiti mereka.
- Emosi mereka juga mudah terusik.. ketika ini mereka memerlukan teman meluahkan segalanya.
- jadilah teman yg baik kepada mereka. Jgn memperkecilkan emosi mereka.
- Bersedialah degan jawapan yg bernas apabila ditanya oleh mereka. Belajarlah konsep keibubapan. 
   Supaya senang mengendalikan masalah anak.
- klu kita tidak dapat menjawab pertanyaan mereka maka jangan salahkan org lain kalau anak-anak ini 
  mencari jawapannya sendiri. mungkin dia mencarinya dari kawan2 atau membuat rumusannya sendiri.


7 tahun empat sehingga dia berumahtangga (19 tahun hingga dia berkahwin)

Layanlah mereka seperti seorang dewasa.
- pada ketika ini mereka sudah tahu apa yg mereka inginkan dalam hidup.
- elakkan melayan mereka seperti anak-anak kecil.
- pada ketika ini tegurlah mereka dgn cara dewasa.
- ketika ini mereka boleh dibawa berbincang.

sumber: http://www.carigold.com/portal


Thursday, November 21, 2013

Tempahan untuk majlis bertunang

Biasalah di hujung-hujung tahun ni...  Macam-macam acara bakal berlangsung bagi mengakhiri tahun 2013 ni.  Selain majlis walimatul urus, tak kurang juga majlis bertunang, berkhatan, dan  bagai-bagai lagilah ye.

Hujung minggu ni, dapatlah tempahan juga... kecil-kecilan aje...  Ada anak buah bakal bertunang.  Jadi mak bondanya menempah kek coklat dan oren untuk menjamu para tetamu.

Malam ni, dah nak mulakan projek... esok dah senang untuk buat toppingnya aje...  sebut topping macam hebat ajekan...  Padahal, saya tak pernah nak menceburkan diri dengan cream cheese bagai...  Tak kuasa lagi setakat ni.  Buat topping biasa-biasa aje.  Kalau semua dah beres, Sabtu dah tak sibuk nak fikir pasal kek-kek lagi.  Bawak diri dan anak-anak ajelah ye..  En. suami ada tugas, tak dapatlah join kami nampaknya.  Takpelah, yang penting nak bercuti nanti, dia 'available'.

Petang ni, nak kena mencari bahan-bahan yang belum cukup.  Tak banyak cuma oren, telur dan gula ising.  Bahan keperluan lain semua tersedia di rumah.  Standby aje, bila-bila ada tempahan tak pening lalat nak keluar mencari...

Oklah,  inshaallah kalau berkesempatan... saya huplod gambar... bukan apa, kekadang malas sebab rupa kek saya tu tak mencabar minda pun... malas nak fikir nak deco fesyen lain... hihihi...

Semua tau nak senang ajekan...  Tak baik betul!!!

Ok, jumpa lagi nanti...  Daaa....